Aktuális hírek

Pünkösd Napi Borverseny eredmények 2018.05.18.


Kedves Tagtársak!

Sikerült újra indítani az Agroexpert előrejelzést itt is a honlapon. Szeretném, ha legkésőbb  minden hét péntekéig fent lenne a honlapon. Igyekszem ezt betartani, ha időben megkapom, még korábban is olvashatjátok.

Horváth József
választmányi tag

Figyelem!

Változás az ügyfélfogadásban!

Január 10-től a hegyközségek összeolvadása miatt változik az félfogadási rend!

Ezek szerint: Hétfő-Kedd: 8.00 – 14.00-ig, Szerda-Csütörtök: 14.30 – 17-ig

Péntek: szünnap


XIII.Hűség napi borverseny eredmenyek20171215


 


Tisztelt Tagtársak!

Mindkét hegyközség nevében köszönetemet fejezem ki, hogy ilyen sokan részt vettek a közgyűlésen!

Ígéretemhez híven most közzéteszem azt az anyagot, melyet Farkas Lajos elnök kollégám a közgyűlésen ismertetett. A forrás a HNT honlápja volt. Itt a linkje, amin direktben olvasható. – hnt.hu/utmutato-az-uj-jovedeki-torveny-alkalmazasarol-2017-julius-4-ei-allapot-szerint/ –

A gondolatjelek közötti részt be kell másolni a böngésző kereső sorába!

Itt pedig a letölthető, nyomtatható változat: ÚTMUTATÓ AZ ÚJ JÖVEDÉKI TÖRVÉNY ALKALMAZÁSÁRÓL

Üdvözlettel:

Horváth József


Kedves Szőlőtermelő

Az alábbiakban közzétesszük a NÉBIH felhívását a szőlőkabóca elleni védekezésre.

A felhívás innen letölthető! NÉBIH felhívása szőlőkabóca elleni véd_01


Pünkösd Napi Borvidéki Borverseny 2017.05.19.Tisztelt Tagok!

Az alábbiakban közzétesszük Dr. Weisz Miklós tájékoztató felhívását melyet a szőlőkabóca elleni védekezésre kötelezetteknek ajánlunk, de bekapcsolódhat az is aki nem érintett a üggyel kapcsolatban.

Tisztelt Gazdálkodó Partnerünk!

A módosított 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a szőlőtermelő a védekezési időszakban (május 1-től július 31-ig) a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédőszer vételárához vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe
a) növényegészségügyi megelőzés, illetve
b) növényegészségügyi felszámolás
elvégzéséhez.

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=194011.335344

A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédőszer vételárának 75%-a, hektáronként legfeljebb 12.000 forint (max. 240.000 Ft)

A növényegészségügyi megelőzés támogatása igénybevételéhez a szőlőtermelőnek a kérelmet március 1. és március 31. között kell benyújtania a Magyar Államkincstárhoz.

Ha Irodánkon keresztül szeretné benyújtani a kérelmet, kérjük a csatolt űrlap kitöltését és visszaküldését.

Üdvözlettel:

Dr. Weisz Miklós

AGRION Vállalkozásfejlesztő Iroda
www.agrion.hu 
30/394-8383
weiszm@gmail.com
Postacím: 9482 Nagylózs Kossuth u. 18.
Iroda: Sopron István bíró u. 8/A.

A bejelentő lap innen letölthető adatlap_2017


Tisztelt Tagtársak!

Az alábbiakban közzétesszük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság Jövedéki Főosztály tájékoztatóját az új jövedéki engedély kiadásával kapcsolatban.

Kéretik a határidők pontos betartása!

FELHÍVÁS a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvényegyes rendelkezéseiről

Tisztelt Egyszerűsített Adóraktári Engedélyes!

A 2016. évi LXVIII. törvény hatályba lépése – mellel egyidejűlega jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény hatályát veszti -jelentősen érinti – többek között – a jövedéki engedélyezésre vonatkozó előírásokat, ezáltal az Ön tevékenységét is. Az egyszerűsített adóraktári rendszer tekintetében bekövetkező változásokról, a fontos tudnivalókról a következő összefoglalóban kívánjuk ismételten felhívni a figyelmet:

A tevékenység folytatása egyszerűsített adóraktárként vagykisüzemi bortermelőként végezhető!

A hatályos szabályozás szerint egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezőknek2017. március 10-éig kell arra vonatkozóan nyilatkozatot tenniük, hogy tevékenységüket egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e a továbbiakban folytatni, illetve arról, hogy kisüzemi bortermelőként kíván-e csendes bort tagállamba szállítani. A tagállami szállításra vonatkozó nyilatkozatra azért van szükség, mert a kisüzemi bortermelő állami adó- és vámhivatali nyilvántartásba vételére ebben az esetben szükség van.

Az új jövedéki törvény szerinti tevékenység végzésére vonatkozó nyilatkozat(NAV_J30), és kitöltési útmutatója központilag elkészítésre került, mely letölthető a NAV internetes (www.nav.gov.hu) honlapjáról.

Eljárás a tevékenység folytatása alapján:

Fent ismertetettek a Jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény alábbi §-aiban kerültek rögzítésre:

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét az új törvény azon rendelkezésére, mely szerint a jövedéki ügyeket elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által biztosított információs rendszeren vagy az állami adó-és vámhatósággal létesített közvetlen kapcsolati rendszeren keresztül kell intézni. Ezen rendelkezés alól a külföldi személy, a magánszemély (a hivatalból történő hatósági eljárás során, illetve a jövedéki termék előállítására vonatkozó bejelentésekor), a magánfőző (bejelentési kötelezettsége, párlat adójegy igénylése esetében), illetve a kizárólag bérfőzést végző szeszfőzde engedélyese (a nyilvántartás vezetése, adatszolgáltatása tekintetében) mentesülhet.

Az ügyfélkapu regisztrációval kapcsolatos bővebb információk a www.magyarorszag.hu oldalon találhatók, vagy az okmányirodákban, illetve Kormányablakokban kérhetők.

A képviselet/meghatalmazás bejelentésére az Egységes Képviseleti Nyilvántartásba történő regisztrációra az EGYKE adatlap szolgál. A regisztrációval kapcsolatos tudnivalók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos honlapján az Adó/Adózás rendje menüpontban található.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóság

Jövedéki Főosztály

 

XII.-Hűség-Napi-Borverseny-eredmenyek-20161216

Tisztelt Tagok!

Az alábbiakban közzétesszük a GYSM Kormányhivatal levelét, melyet a szőlő aranyszínű sárgaságával kapcsolatos tájékoztató miatt küldtek. IDE!! level kattintva megtekinthető!

Tisztelt Tagok!

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága Jövedéki Főosztálya – a Magyar Közlöny 2016. évi 88. számában kihirdetésre került jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény egyszerűsített adóraktári engedélyeseket érintő változásairól – rövid összefoglalót készített, melyet mellékelten megküldök.

Melléklet: felhivas_ear_-uj-jot

Kedves Tagok!

Örömteli hírrel szolgálhatok. 2017. január 1-től változik a jövedéki törvény.
Néhány változást kiírok ide amit a HNT küldött nekünk, és letölthető az új JÖT is.

  1. Bortörvény módosítása:
Az Országgyűlés 2016. június 13-án elfogadta, és a Magyar Közlöny 2016. június 23-ai számában megjelent a 2016. évi LXXXVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény módosításáról.
A jogszabály módosítása két fontos területet ölel fel:
A módosítást a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a 2015. évi szüreti tapasztalatok alapján kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztériumnál, így segítve elő a 2016. évi szüret lebonyolítását.
Fontos ugyanakkor látni, hogy a törvénymódosítás nem jelenti a Termékleírások automatikus módosítását. Az OFJ termékek számára biztosított magasabb terméshozam szintet a termékleírást benyújtó hegyközségi tanácsoknak kell kezdeményezni azzal, hogy a termékleírás módosítását a 178/2009 Kormány rendelet szerint. Tájékoztatom Önöket, hogy tudomásunk szerint a Bor Eredetvédelmi Tanácshoz ilyen jellegű módosítási kérelmet előzetesen a Dunántúli oltalom alatt álló földrajzi jelzés esetében fogalmaztak meg a termékleírást benyújtó hegyközségi tanácsok.
A bortörvény módosított szövegét mellékelve megküldöm, mely a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba.
  1. Megjelent az új jövedéki törvény:
Hosszú egyeztetéseket követően az Országgyűlés 2016. június 7-én megszavazta, és június 17-én a Közlönyben megjelent a Jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Szakmaközi Szervezet összességében pozitívan tekint a 2017. január 1-jén hatályba lépő új jövedéki törvényi szabályozásnak, melyben sikeres lobbi tevékenységünknek köszönhetően az alábbi szabályozási elemek kerültek bevezetésre:
Figyelembe véve a magyar bortermelés szerkezetét a fenti könnyítés mintegy 6 000 termelő adminisztratív terheit fogja csökkenteni.
Az új jövedéki törvénnyel kapcsolatban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Titkárság feladatai nem értek véget, hiszen számos szabályt a végrehajtási rendeletekben kell úgy megfogalmazni, hogy az a hegyközségi tagok számára is valós pozitív elmozdulást jelentsen. Ebben a munkában a Titkárság munkatársai feltétlenül számítanak az Önök észrevételeire.

Az módosított JÖT :Új JÖT

És a Bortörvény módosítása: Btv_2016 júniusi módosítás

 

 

 Tiszelt Tagok!

Ezuton adjuk közre azt a levelet, melyet Taschner István HK. Tanács elnöke küldött a Fehér út állapotával kapcsolatban Dr. Simon István alpolgármester úrnak. HT-Fehér út javítása-Simon István Alpolgármester A linkre kattintva a levél elolvasható.

 

Kedves Tagok!

Az április végi fagykár miatt levelet írtunk az önkormányzatnak, melyben kértük, hogy bennünket terhelő adót (pinceadót) mérsékelni, illetve a II. félévi adókötelezettséget elengedni szíveskedjenek. Nos, a válasz megérkezett, melyet, most itt közzé teszünk.

Kérjük a tisztelt tagokat, hogy akinek esetleg fizetési halasztásra van szüksége – mert csak ezt engedték meg – az a levélben leírtak alapján járjon el.ökormányzati_levél_1ökormányzati_levél_1ökormányzati_levél_2

ökormányzati_levél_1

 

IX.Hűség Napi Borverseny 2013.12.13.

Pünkösd napi borvidéki borverseny20140530

X.Hűség Napi Borverseny 2014.12.12. 

Pünkösd napi borvidéki borverseny  2015.05.22.

XI.Hűség Napi Borverseny 2015.12.11.

Pünkösd napi borvidéki borverseny 2016.05.27.

Hirdetmény szüret kezdés SVHk. 2015

Hirdetmény szüret kezdés SFHk. 2015

Tisztelt hegyközségi Tagok!

Egy kis segítség

az EKAER (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer) ránk, szőlő- és bortermelőkre vonatkozó kötelezettségekről. Akik Szekszárdon voltak, azoknak már néhány szóban említettem a dolgot, de súly és forinthatárokat nem tudtam mondani.

Áttanulmányozva a segédletet, most néhány fontos dolgot itt külön kiemelnék:

Nem kell EKAER számot igényelni:

Röviden ennyit emeltem ki a kisokosból, a többi információ az EKAER szám igényléséről, külföldi és belföldi szállításokról stb. (a fontosabb dolgokat kiemeléssel jelöltem) – EKAER kisokos – szövegrészre kattintva letölthető.

Horváth József
elnök
VK HK

Néhány jótanács

az almasavbontás és a brettes szaghibák összefüggéseiről. Megjelent a Borászati füzetek júliusi számában. Almasavbontás és a brettes szagh összefüggései szövegrészre kattintva letölthető, megtekinthető.